woensdag 24 juni 2015

... ik mocht niets voor hem maken, want het was een slechte vader,...

Vaderdag. Met liefde heb ik zondag aan mijn vader gedacht: fikkie stoken, waar hij zo van hield en ik ook. Mijn schoonvader, hebben we gebeld. De kinderen hadden voor de vader hier in huis geknutseld en ik verraste hem met theaterkaartjes die hij wenste.

Maar het kan ook anders.

"1944 tot 1959: Vaderdag
Op de lagere school werd elk jaar aandacht besteed aan vaderdag. In de klas mochten alle kinderen iets moois maken voor hun vader.
Een jongen, wiens vader op de grote vaart werkte, mocht ook meedoen. Ik niet, mijn vader zat, zolang ik hem kende, in de gevangenis. Ik mocht niets voor hem maken, want het was een slechte vader, een oorlogsmisdadiger. Ik stuurde natuurlijk wel een briefje met tekening naar papa, maar niet iets moois, dat klassikaal was gemaakt. Ik begreep wel dat ik niet mee mocht doen, want hij had straf verdiend. Het vervelende was, dat ik zo opviel, dat zichtbaar werd, dat ik anders was dan de andere kinderen en mij moest schamen. Niet alleen voor mijn vader, maar ook omdat ik vanwege die vader een slecht kind was. Dan wilde ik ook een vader op zee, of een dode vader. Tegelijkertijd schaamde ik mij dat ik papa in gedachten in de steek liet. Met een rood hoofd ging ik sommen maken, terwijl de andere kinderen knipten en plakten."
Dit verhaal van Marijke Manlin las ik op de Vredeskalender. Het spreekt boekdelen. Met een rood hoofd... wie kent dat afgrijselijke gevoel niet? En dan om je bloedeigen vader?

Schaamte en schuld. Oude, krachtige sociale emoties. Maar - waarom? Wat is het effect? Is de emotie (nog) altijd zinvol, nodig?

Brené Brown heeft me met haar TedTalk een paar jaar terug de ogen geopend over de snelheid en kracht van "shaming en blaming". Ik herkende gedrag van mezelf waar ik niet trots op ben. Hardop dingen benoemen van anderen met zo'n air van "nou ja!". Uitdrukkelijk (samen met anderen) kijken naar iemand of iets.

Ik wens iedereen (mezelf voorop) de vrijheid toe om zich niet te hoeven schamen, en om anderen niet te beschamen.




donderdag 18 juni 2015

IK MOET NIKS!

Gistermiddag was onze meid (5) boos op mij. De stiften waren achter de bank gevallen. Nadat ík het blikje - riskant - op de rugleuning van de bank had gezet. Jij moet ze oprapen! Riep ze huilend. Ik voel dan een minstens even grote woede in mij opkomen... IK MOET NIKS! brult het in mijn buik. En dat heb ik haar ook al vaker toegevoegd (beken ik tot mijn schaamte). Ik was moe en lag daar zo heerlijk. Ik deed niet wat de woede mij vooral opdroeg (tegen haar schreeuwen). Ik bleef bij mijn heerlijke liggen. Ik aaide haar over haar rug en zei "Je denkt dat jij de stiften niet kan oprapen. Daarom wil je dat ik het doe. Maar ik doe het niet. Dat doet pijn. Je hoofd is vol met pijn. Er is geen ruimte voor een idee, over hoe je het op kan lossen. Misschien kan je rustig worden? En de pijn vrijlaten? Dan komt er ruimte in je hoofd. Dan kan er een idee inkomen."

Veel te moeilijk? Misschien. Ik doe ook maar wat. Onze dochter begon te gapen, ontspande tijdens het verhaaltje en ging ook lekker bij me liggen. Toen kwam onze zoon beneden. Ik vertelde hem, dat de stiften achter de bank waren gevallen en dat dochterlief niet wist hoe ze die kon pakken. Hij meteen: je kan ze met de bezem erachter vandaan halen! Ze sprong op en ging de bezem pakken, dat lukte met zijn hulp. Helemaal blij, zelf de stiften opgeruimd. Oké, ik heb ook een handje geholpen; maar dat vond ik niet meer erg... het ging me erom dat ik niet meteen MOET gaan rennen als zij overstuur is. Daarna heeft ze uitgbreid met de bezem gespeeld.

Dus dat was weer een retourtje irritatie... wel erbij blijven en niet op de eerste impuls handelen... zoiets probeer ik dan.

dinsdag 16 juni 2015

Een regenpijp met frummeltjes

Soms voel ik de pijn.
Oeroud en schrijnend.
Zo aan weerszijden van mijn ruggegraat
tussen mijn schouderbladen.
Zeurend en vaak, heel vaak vergeten.

Als ik me herinner, wil ik me uitrekken en strekken.
Ja, zo ja. Doe maar even.
Dat het kraakt en een beetje piept.
De piep achter je linkeroor, de kraak in je schouders of pols.

Zo wakker worden, zo ontwaken.
Even aan jezelf als engel voelen.
Naar de hemel reiken.
Als de takken van een boom naar het licht.
Met je voeten in de grond
als haar wortels.

Maar dan vrij - want wij kunnen gaan.

Dan weer ben ik als een regenpijp met frummeltjes vanbinnen.
Het leven stroomt door mij heen.
Hoe hard het stroomt of hoe zacht;
Hoe veel of hoe weinig; tja.
Maar ik heb mijn frummeltjes, fier.
Daarmee kleur ik
Vorm ik
Duw ik
Stop ik
Houd iets vast -
of soms neemt het leven iets van mij mee.

Zoiets?

... het liefste voel ik toch hoe het vrij dóór mij stroomt.

november 2013

dinsdag 9 juni 2015

Ontvang

Eindelijk was het zover.

De avond waar ik zo lang naar had verlangd, en naar had uitgekeken. Op 29 mei was de eerste Amstelveense Diepteveldontspanningsavond!

Er zouden vier mensen komen om in het yogacentrum Shiva samen met mij een groepsgewijze Diepteveldontspanning te ervaren. Ik was aangekomen met twee tassen met de muziek en andere spulletjes.

Wat ik kon verwachten wist ik niet precies. Ik had op de opleiding groepssessies ervaren. En dat wilde ik nu weer - en omdat het er niet was, moest ik het zelf organiseren. Ik wilde het al lang. Om samen te ontdekken, delen, ervaren - misschien uitwisselen? O, wat was ik zenuwachtig.

Daar was de eerste deelnemer al. Hij zou helpen met dingen klaarzetten. Daar was ik heel blij mee. Een fijn gevoel, dat er iemand komt helpen. Dat je het niet alleen doet. Maar nodig was het niet. Ik had alles zelf mee en voorbereid. Had ik al gezegd, hoe zenuwachtig ik was? Er waren nog mensen in het yogacentrum. De Indiase danscursus was nog niet af. Er zaten twee mannen te wachten in de kleedruimte, en in de stilteruimte, die ik wilde gebruiken als ontvangstruimte, lagen nog spulletjes van een moeder. Hm.

Zouden de anderen wel komen? Mijn grootste angst was dat mensen niet zouden komen. Dat het mislukt. Dat ik afga. Dat er niets gebeurt voor de mensen.

"Wat een prachtige kleuren!" zei mijn gast over de kleren die de Indiase dansleerlingen aan het passen waren. Dat was waar. Het thee-apparaat kregen we ook aan de praat.

Toen was er mijn tweede gast, en algauw ook de derde. Ik schonk thee, stelde voor, en liet mensen aanvullen wat ze wilden vertellen. Het wachten was nog op de laatste deelnemer... om 20.00 belde ik haar, ze stond voor de deur, ze had wat vertraging gehad door verkeersdrukte vanwege de Toppers. Ik had inderdaad een witte verlengde limo zien rijden over de Keizer Karelweg. Zou daar ..?

za3
Iedereen kreeg nog een kopje thee, zodat de laatste kon binnenkomen en landen. Toen een natuurlijke stilte viel, ging ik voor naar de sessieruimte. Ik had een persoonlijk verhaal voorbereid. Over mijn sombere periodes, dat ik op zoek was naar meer, en hoe dat meer zich aan mij had voorgedaan. Hoe ik dat had ervaren vorig jaar, eerst bij de Helende Reizen en toen, na onderzoek, in de Diepteveldontspanning. Hoe ik dat "meer" - een altijd aanwezige verbondenheid, een rustige energie, die ons ondersteunt en liefheeft, die ons wil helpen en laten groeien - hoe ik dat wil delen met de anderen. Dat we dat nu gingen doen, en hoe; en dat iedereen zelf mocht weten of hij of zij iets met de anderen wilde delen na afloop, of niet.


En dan de sessie. Dat iedereen een plekje zocht en het zich gemakkelijk maakte met dekens en kussens. Hoe de stilte indaalde en de sfeer veranderde. Dat ik de muziek opzette en we gingen luisteren. En ik ging rond. Het was nu niet meer spannend, maar vooral mooi. En een beetje zoeken.

En toen het af was. In de vochtige, grijze avondlucht tekende het strijklicht van de ondergaande zon een fijne regenboog. Om de anderen de kans te geven in eigen tempo bij te komen sloop ik naar de stilteruimte. Een voor een druppelden ze binnen. Hoe was het? Wie wil er iets delen? Ik was stiknieuwsgierig, maar hield me rustig.

Tot mijn verrassing, vertelde iedereen. De een had een soort rustige ervaring van vertrouwen: "het is goed". De ander had een nieuwe kennismaking, een ontdekking van eigen gevoelens omtrent werk. Een derde had sterke ervaring van energiebollen, die eerst heen en weer bewogen, en daarna rustig werden. De vierde had beelden en informatie gekregen over vragen waarmee ze rondliep.

En ik? Ja, mijn ervaringen wilde iedereen ook horen. En die waren er, voor elk persoonlijk. En nu een herinnering: aan de rijkdom van het mogen ontvangen, en verzorgen van een ruimte, als open armen waarin liefde kan worden gevoeld. Ben ik dankbaar. Heel, heel dankbaar. Dankjullie wel!

PS er komt weer een "Ontvangst" avond! Op vrijdag 26 juni van 20.00 - 22.00 in het Yoga Shiva Center aan de Lindenlaan te Amstelveen (in het MOC gebouw). Informatie een aanmelding via tess@doucet.nl.